/customers/r76.se/r76.se/httpd.www/newyork-guide/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Frihetsgudinnan | New York Guide

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan på Ellis Island

En gåva från Frankrike

Frihetsgudinnan skulle vara en gåva från folket i Frankrike för att fira USA:s 100-årsdag 1876. Folken i USA och Frankrike hade lärt känna varandra när Frankrike skickade ekonomiskt stöd och förnödenheter under den amerikanska revolutionen. Fransmännen skulle bygga Frihetsgudinnan och amerikanarna skulle finansiera och bygga piedestalen för den jättelika kopparstatyn. Men som med många andra offentliga projekt av denna kaliber, gjorde den långsamma insamlingen av pengar att projektet drog ut på den budgeterade tiden.

Frankrike anlitade skulptören Frederic Auguste Bartholdi för att skapa designen för Frihetsgudinnan med tanken att statyn skulle vara på plats i USA för firandet av 100-års jubileet av självständigheten från Storbrittanien år 1876. Bartholdi insåg att han skulle behöva råd från en erfaren ingenjör och tog därmed hjälp av Alexandre Gustave Eiffel som designat Eiffeltornet i Paris. Bartholdi skulle skapa statyn och Eiffel skulle konstruera den järnram som behvödes för att hålla upp den. Frihetsgudinnan skulle dock inte anlända i New Yorks hamn förrän 1885. När amerikanerna byggt färdigt piedestalen på Fort Wood, som ön kallades då, uppfördes Frihetsgudinnan på bara fyra månader. President Grover Cleveland accepterat statyn i det amerikanska folkets namn den 28 okt 1886, 10 år efter planerat.

En symbol för frihet

Frihetsgudinnan välkomnade miljontals invandrare när de kom till Nya världen och fortsätter än idag att hälsa på miljontals turister från hela världen varje år. Medan Frihetsgudinnan är lika mycket en bestående symbol för staden New York som Empire State Building, Broadway och Central Park, är det även en av Amerikas främsta symboler för frihet.

Besöka Frihetsgudinnan

Besökare rekommenderas starkt att ha bekväma skor på sig. Att gå upp för alla små metallsteg är lite av en utmaning. Trots att Frihetsgudinnan är över 100 år gammal, är den fortfarande 22-våningar hög, vilket gör att det tar sin tid att nå toppen. Det är en spiraltrappa på 354 steg upp till toppen. De av Er som inte är i god fysisk form gör nog bäst i att ta hissen.

Klättrar Ni 192 steg kommer ni upp till piedestalen som ser över ön. Där finns goda möjligheter att ta bra foton.

För att besöka Frihetsgudinnan, ta Er till Battery Park på Manhattan vid Castle Clinton. Det kostar inget att besöka Frihetsgudinnan, men färjan över till Ellis Island kostar $7 för vuxna, $5 för pensionärer och $3 för barn under 17 år. Ingen entré eller biljettavgift för själva Frihetsgudinnan med andra ord.