/customers/r76.se/r76.se/httpd.www/newyork-guide/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Shopping | New York Guide

Shopping

Världens bästa shopping

Det är ingen hemlighet, men det är värt att upprepa ändå: New York har fler och mer varierade modebutiker än någon annan stad. Precis som det kan betraktas som huvudstad i världen i allmänhet, är det även huvudstad i form av shopping för kläder. Under hela Manhattan från övre distriktet till det nedre finansiella distriktet finns det så många butiker att New York kan ses som paradis för de som älskar att shoppa kläder.

Det är omöjligt att definiera de modeälskande New York-borna generellt, men de har utan tvekan förmågan att blanda frihet, användbarhet och stil i deras sätt klä sig. Liksom sin stad, är människorna i New York unika på många sätt. Det är direkt svårt att hitta en så pass bred mix av stilar någon annanstans i världen.

Upper East Side

Från 59:e Gatan är Madison Avenue en praktiskt taget oändlig guldgruva för modeälskare, åtminstone så långt som 86:e Gatan. På båda sidor av Madison Avenue finns kvarter efter kvarter med butiker från världens bästa designers. Detta som en del av den eleganta, förfinade stämning som råder i området. Mellan 60:e och 61:a gatan huserar, vad många anser vara världens finaste varuhus, nämligen Barneys. Med våning efter våning med kläder av de bästa formgivarna med ett utsökt urval av modeller. Barneys välkända svarta påse är ett välkänt tecken i New York och Ni kommer med all sannolikhet se folk bära runt på dem i staden.

Härifrån finns en oändlig rad butiker från alla de stora varumärkena, däribland Bally, Roberto Cavalli, Luca Luca, Carolina Herrera, Giorgio Armani, Valentino, BCBG Max Azria, Dolce & Gabbana, Michael Kors och i princip vilket lyxmärke du änm kan tänka dig.

Arkitektoniskt är den 1900-talsbyggnad som används av Polo Ralph Lauren på hörnet av 72:a Gatan den som sticker ut mest. Parallellt med den på Third Avenue är det omöjligt att missa det enorma varuhuset Bloomingdale’s.

Upper West Side

Även om det inte är lika chict som sin granne i öster, har Upper West Side också flera modebutiker längs med Broadway och Columbus Avenue. Broadway kan skryta med Barneys co-op, ett av de butiker som inrättas av Barneys att sälja ett mer urbant mode. I närheten finns även Intermix, en butik som säljer flera olika märken. Intermix har även butiker på andra håll i staden. På Upper West Side hittar Ni även ett par amerikanska designers som till exempel Steven Alan och Betsey Johnson.

Midtown & Flatiron District

Madison Avenue har ett stort antal butiker, men Fifth Avenue, trogen sitt rykte som kanske den mest kända gatan i världen, tänker absolut inte hamna på efterkälken. Från Central Park och söderut mot 58:e Gatan, har bägge sidor en annan instution för modeintresserade, nämligen Bergdorf Goodman. Innan man fortsätter ner på gatan, är det svårt att undvika att vända sig österut mot 57:e Gatan och den minst sagt spektakulära byggnad som huserar Louis Vuitton. Denna byggnad på hörnet av dessa två gator visar även vägen mot andra stora varumärken, däribland Yves Saint Laurent, Burberry, Chanel och Dior.

Tillbaka på Fifth Avenue, vid foten av det berömda Trump Tower, kan Ni hoppa in hos en av de fyra butiker Prada har i staden för att sedan gå vidare och besöka Escada, Bottega Veneta, Fendi, Ermenegildo Zegna, Versace, Gucci, Celine, Emilio Pucci, Armani Exchange och Saks. Saks säljer som Ni kanske vet ett flertal olika märken.

Chelsea, Greenwich & West Village

För det mest moderna hos New Yorks mode är Meatpacking District platsen att besöka. Tidigare ett stort lastutrymme för varor som skeppats till hamnen i New York är detta distrikt nu hem till en uppsjö av gallerier och butiker. Vid 22:a Gatan finner Ni två butiker som är diskreta på utsidan men som har klart överraskande interiörer, nämligen Balenciaga och Comme des Garçons. Längre ned, vid 14:e Gatan har Stella McCartney och Alexander McQueen sina butiker. De senaste åren har Jeffrey’s varit rätt hypat i New York. Jeffrey’s, som öppnade 1999 i detta område, är ett litet minivaruhus där Ni kan köpa Prada, Michael Kors, Libertine och Dsquared. Även om Jeffrey’s påminner en del om Bergdorf Goodman och Barneys, känns Jeffrey’s onekligen modernare och mer nytänkande. Ett plus för den DJ som står och spelar allt från 80-tals pop till rock.

West Village och Greenwich Village har förvisso sin gamla traditionella stil men halvvägs mellan Soho och Meatpacking District finns ett finns ett gäng butiker dedikerade till mode. Som en följd av detta har designers som Cynthia Rowley, Lulu Guinness och Ralph Lauren öppnat butiker här vid sidan om de små varuhus som också huserar här. Riktmärket i området är gatan Bleecker Street, där får Ni inte missa chansen att besöka de butiker Marc Jacobs har.

Soho & Tribeca

Ska man peka ut det område som förändrats mest de senaste 10 åren i New York, är det utan tvekan Soho man bör peka på. Detta är speciellt tydligt ifall man fokuserar på representationen av mode i området. Spring Street, Mercer Street, Broome Street, Greene Street och Wooster Street till exempel, har skaffat sig ett rykte som något av en samlingspunkt för den nya moderniteten. Detta har gjort att många New York-bor räknar Soho som det bästa distriktet i staden.

Då lyxiga märken som Louis Vuitton, Miu Miu och Chanel lämnar det inte något tvivel om området är ett mindre centrum för lyxshopping. För de av Er som är ute efter intressanta underkläder finns här Agent Provocateur. De kända japanska designers Yohji Yamamoto och Issey Miyake hittar Ni också här.

Naturligtvis kan vi inte glömma att nämna Pradas Epicenter, formgiven av holländska arkitekten Rem Koolhaas, som ligger i hörnet av Prince Street och Broadway. Ta Er till denna butik för att titta på hur den ser ut även om Ni inte har några planer på att handla något där.